Selv om utviklingen går i riktig retning er det likevel fortsatt «klare ernæringsmessige svakheter» ved det norske kostholdet ifølge Helsedirektoratet. Dette påvirker ikke bare den enkeltes liv og helse, men også samfunnet generelt, og næringslivet spesielt – på måter som kan måles i kroner og øre.
En rekke studier viser at arbeidstagere som spiser sunt presterer bedre på jobben, og er mindre sykemeldte. Verdens helseorganisasjon (WHO) mm har har også fastslått at det er en sammenheng mellom kosthold og sykefravær. Allerede i 2011 publiserte SINTEF en rapport som konkluderte med at sykefravær kostet norske bedrifter 2 600 kroner dagen eller 13 000 kroner per arbeidsuke – ekskludert lønnsutgifter.
Matkonsekvenser i næringslivet
Mange ansatte spiser flere ganger om dagen i kantina. Noen spiser frokost, de fleste spiser i hvert fall lunsj, og i tillegg blir det fort et eller flere mellommåltid. Mattilbudet i kantina på arbeidsplassen har derfor mye å si for de ansattes kosthold, og det man spiser har stor innvirkning både for ansattes daglige prestasjonsnivå og risiko for lengre sykefravær.
Helsedirektoratet anslår i sin rapport «Utviklingen av norsk kosthold 2016» at reduksjonen i produksjonstap fra sykefravær, uførhet og død kunne gitt en økning på seks milliarder kroner i årlige skatteinntekter om befolkningen hadde fulgt deres kostråd gjennom livet. Fordi et riktig og velbalansert kosthold reduserer risikoen for sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer og type 2-diabetes anslår Helsedirektoratet at vi i snitt kunne levd og arbeidet i to år lenger.
God og sunn lunsj er alfa og omega
Ni av ti norske ledere oppgir at riktig ernæring er viktig for de ansattes helse og sykefravær, og det kan oppnås med enkle grep som å sørge for bedre råvarer, fristende smaker og presentasjoner, og å ha friskt vann tilgjengelig fremfor brusautomater. Oppblanda kjøttprodukter og ferdigprodukter kan kanskje holde kostprisen nede, men hvis man heller investerer i sunn mat basert på gode råvarer i kantina vil bedrifter kunne se det på bunnlinja over tid. Siden god mat gjennom dagen gir store utslag på prestasjon og konsentrasjon er det anbefalt å legge til rette for et rikt utvalg av frukt og grønt, grovt nok brød og sunt pålegg i lunsjen – samt at varmmaten bruker rene fileter av kjøtt, fisk og fugl.
En stor amerikansk studie fra Brigham Young University ledet av Ray Merrillog publisert i tidsskriftet Population Health Management i 2012 så på 20 000 ansatte fordelt på tre separate bedrifter. Studien viste at ansatte med dårlig kosthold hadde hele 66 prosent større sannsynlighet for å rapportere om tap i produktivitet på jobben enn deltagere med riktig kosthold.
Kantine med sunn og hjemmelaget mat
Løvetann er som sertifisert miljøfyrtårn-bedrift opptatt av alle små ting som kan gjøre en forskjell og forpliktet til FNs globale mål for bærekraftig utvikling. Hvis du er opptatt av dine ansattes trivsel, helse og utholdenhet kan det være smart å skifte til en kantineleverandør som fokuserer på sunne matvaner. Løvetann har levert kantineløsninger for bedrifter med mellom 50 eller 3000 ansatte i over 25 år, og er kjent for vårt sunne og varierte kosthold såvel som smilende og serviceinnstilte medarbeidere. I Løvetann tilpasser vi kantinen til din bedrift og dine behov, og leverer en kasseløs løsning som forenkler logistikken. Er dere dere flere bedrifter på samme bygg kan dere kanskje gå sammen og dele én kantine? Mulighetene er mange, og vi gleder oss til å ta en kantineprat med deg.