Global kantinemat – mat med glede, helse og sunnhet

Løvetann kantinedrift - Global kantinemat - mat med glede, helse og sunnhet

Kantina på jobben med kunnskap som inspirerer

Det vakre globale samfunn har så mye å by på, hele verden er tilgjengelig for oss! 

Noe av det mest naturlige for mennesker er å samles rundt et måltid. Et elementært behov, å spise, men også så mye mer…

Vi inspireres ofte av matkulturene fra andre land, og i dag er det faktisk slik at vi kan lære om andre kulturer bare ved et tastetrykk.. 

Farger, lukter, tradisjoner, matoppskrifter… Tenk så heldige vi er? Så mye glede ved å dele? 

Kantina på jobben med den globale kunnskapen som inspirerer, dine ”løvetenner”.

 

Løvetann kantinedrift - Global kantinemat - mat med glede, helse og sunnhet

 

Ekte, rene råvarer – det skal være sunt, lite sukker og lite fett

Ekte, rene råvarer er et kjennetegn hos fagpersonalet hos Løvetann. At det skal være sunt, lite sukker og lite fett.

Ulike verdensdeler og land byr på hver sine goder. Smaker, oppskrifter og sammensetninger som kan gjøre noe ekstra. Har du kanskje et favorittkjøkken fra et spesielt land eller verdensdel? Asiatisk? Italiensk? Eller kanskje Sør-Amerikansk?

Fargene i maten er vist å ha en positiv effekt på humøret og helsen. Likeså krydder. Ulike krydder stimulerer sansene dine, og du kan rett og slett får en ”gledesboost”.

Velger du sterke fargene i woken eller blander en fargerik fruktsalat, vil du også få en kaskade av kjemiske reaksjoner fra antioksidantene som beskytter cellene dine. Du får rett og slett mindre stress i kroppen og et motstandsdyktig immunforsvar.

Ulike kulturer gir inspirasjon i matveien

De marine fettsyrene i sjømat og fisk forebygger frafall i hjernefunksjon. Kanskje den asiatiske verdensdelen skal la deg inspirere for bedre hjernehelse? Asia er kjent for gode råvarer av fisk.

Asiatisk matkultur er spennende og mangfoldig. Bruken av råvarer og tilberedningsmetoder varierer i de ulike områdene, men wok, krydrede grønnsaker, linser, bønner, chili, ingefær kombinert med kjøtt eller fisk er noe som kjennetegnes.

Hva med det afrikanske kjøkken? Kanskje ikke så vanlig å tenke som ett kjøkken, for her er mattradisjonene like mangfoldige som de utallige kulturene og folkeslagene som bor der. Dette kommer godt til uttrykk gjennom råvarer og tilberedningsmetoder.

I Nord-Afrika kan man ofte se oppskrifter av gryteretter, couscous og fargerike krydder som safran og kanel. Tørket kjøtt og skikkelig sterk chili kan på sin side kjennetegne den sørlige delen.

Chilli, sterkt men sunt!

Du kjenner kanskje svette i pannen eller brann i ganen etter et måltid med chili?

Dette har du trolig godt av! Chili inneholder nemlig A, B og C-vitaminer. Chili tilhører samme plantefamilie som paprika, og det er vist at stoffene i chili kan øke fettforbrenningen, og være godt for både hjertet og blodsukker.

Da de europeiske oppdagerne oppdaget Sør-Amerika og ”den nye verden”,  fant de store samfunn med avansert jordbruk. I Andesfjellene dyrket folk blant annet bønner, mais, søtpoteter, poteter, kakao, avokado, chili og peanøtter.

Vet du om noen gode helseeffekter ved disse råvarene? Det er så mange.. Avokado kan forbedre kolesterolet ditt, mens kakao faktisk er hevdet å være verdens sunneste stoff i følge en amerikansk forsker på Harvard Medical School.

Kakao som helsebringende drikke

Kuna-indianerene i Panama drikker om lag 40 kopper kakao i uka og er av det folkeslaget som har best helse i verden.

Rikelig med grønnsaker, protein og farge fra alle verdens hjørner er tilgjengelig for deg. Om det er en deilig dessert med tropiske frukter som mango, papaya, guava fra Sør-Amerika eller en chili con carne fra Mexico.

Sunt og spennende på en gang! Lar du deg inspirere av det vakre globale kjøkken?

Sunt og spennende på en gang -Løvetann kantine

Global kantinemat som piffer opp hverdagen med et smil ☺

 

Del denne posten

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email

Få tilbud på drift av kantine

Har du en bedrift med 50 - 3000 ansatte? La oss ta en hyggelig kantineprat, og vi sender deg gjerne et uforpliktende tilbud.