Denne artikkelen ble først publisert i Sande avis den 09.08.2022.
Merete Anfinnsen (60) drifter kantineselskapet som sørger for at flere bedrifter på Østlandet har kantine med hjemmelaget mat.
– Det var tøft i koronatiden. Jeg tror at vår yrkesgruppe var blant de som ble hardest rammet. Jeg felte noen tårer da jeg sendt ut permitteringsvarslene, den situasjonen har jeg aldri stått i tidligere, forteller Merete Annfinsen som står bak Løvetann AS.
– I perioder måtte vi permittere 60 prosent av våre medarbeidere. Heldigvis unngikk vi oppsigelser og har beholdt alle.
Hun startet firmaet for 27 år siden. Hun ønsket å bygge noe selv, være sin egen sjef og legge noen grunnsteiner som hun mener er nødvendig for en bedrift. Først og fremst behandle ansatte godt og bygge en god kultur.
Sande Avis møter henne på firmahytta i Orevika i Sande. Der er de godt rigget for hyttekontor. Utsikten er upåklagelig.
– Vi har jobbet mye herifra. Akkurat det startet faktisk under koronapandemien, for her kunne jeg trene på SATS. I Oslo stengte alt ned. Jeg synes tilbudet her i Sande er så bra, treningssenteret er veldig bra med gode instruktører og apparater.
Hun trener der fortsatt, og er innom SATS på det meste fire ganger i uka. Hytta som har panoramautsikt over fjorden ble kjøpt inn i 2013.
– Dette er en firmahytte, som de ansatte kan benytte seg av, forklarer hun og legger til at senest i helgen benyttet ansatte seg av hytta.
Kvalitet er viktig
Grunnleggeren er opptatt av hjemmelaget mat med kvalitet, og servicen skal være bra.
– Det er vi faktisk veldig stolte av, at det vi leverer er bra mat og vi har muligheten til å tilpasse maten etter kundens ønsker, sier Tone Brenna som er driftsleder i Løvetann AS.
De har cirka 30 ansatte fordelt på 15 kantiner. Men de er fortsatt ikke helt der de var før pandemien.
– Dette har vært «uforutsigbarhetens tid», men vi er heldigvis på god vei tilbake til normalen, og alle våre kantiner er i drift igjen. Men fortsatt er det færre gjester i kantinene, sier Anfinnsen.
Den daglige lederen forklarer at de opplever at bedrifter fortsatt har både kontor og hjemmekontor, så behovet blir ikke helt det samme. Noen bedrifter har imidlertid gått tilbake til sånn det var før pandemien og godtar ikke hjemmekontor.
Med på laget
Tone Brenna (47) fra Drammen ble ansatt i Løvetann AS dette året. Hun kom inn da det meste var i ferd med å starte opp igjen etter pandemien. Hun har i løpet av sin yrkeskarriere jobbet i ulike kantiner. Det som lokket henne inn i den nye stillingen var blant annet at det som serveres av mat, er hjemmelaget.
– Jeg trives veldig godt med denne måten vi jobber på, sier hun til Sande Avis.
Hun jobber også fra hyttekontoret i Orevika. Men samtidig reiser hun rundt.
– Jeg er egentlig mye ute i våre kantiner og jobber derifra. Ofte har de et kontor i tilknytning eller et bord jeg kan sitte ved, forklarer hun.
Annnsen forteller om en kultur innad som gjør at de aldri har hatt behov for å hente inn eksterne vikarer.
– Det er ganske spesielt. Men jeg har alltid lagt vekt på opplæring. Det blir jo et problem for kunden også om de som kommer dit, ikke vet hva de skal gjøre. Jeg har aldri benyttet meg av vikarbyråer, da går heller Tone (driftsleder, red. anm) og jeg ut og jobber selv, sier hun.
De fleste kundene de har i dag er fra Oslo-området. Men de ser på muligheter for levere sine tjenester til bedrifter i distriktene.
– Vi har satt opp en liste, med også bedrifter fra Sande, hvor vi skal ta kontakt. Vårt mål er ikke å bli kjempestore, men vi ønsker oss noen flere bedrifter for å kunne sysselsette de ansatte vi har og kunne komme opp på det nivået vi var før pandemien kom, avslutter hun.