I løpet av de siste årene har bærekraft blitt til et av de viktigste fokusområdene for moderne bedrifter. I Norge hvor arbeidstakere, næringsliv og myndigheter stiller høye krav til klimaansvar, er det ikke lenger nok å bare ha gode intensjoner, bedrifter må nå vise til konkrete tiltak. En bærekraftig lunsjordning er kanskje en av de mest undervurderte, men samtidig en av de mest effektive måtene å gjøre dette på.
Mange bedrifter jobber allerede strategisk med sin miljøprofil, men lunsjvaner og mat går ofte under radaren. De daglige måltidene har en større betydning enn hva mange er klar over, både for økonomi, miljø og arbeidskulturen. Men hva betyr det egentlig at en lunsjordning er bærekraftig? Og hvorfor spiller dette en så stor rolle for norske bedrifter?

Bærekraft handler om helheten
Når vi snakker om bærekraft, spesielt innen mat, går tankene gjerne rett til kortreiste råvarer, mindre kjøtt og økologiske grønnsaker. Dette er viktige elementer, men en bærekraftig lunsjordning er langt mer omfattende enn som så. Vi fokuserer på flere faktorer som sammen skaper en smartere og ansvarsfull måte å servere mat på. Her er noen av våre fokusområder:
1. Effektiv ressursbruk
Den tradisjonelle lunsjen hvor de ansatte kjøper seg hver sin takeaway-boks, eller stikker innom butikken på farten, fører til en enorm ressursbruk: transport, individuell embalasje, matsvinn og uforutsigbar etterspørsel. Med en lunsjordning som kantine, gjør en det mulig å både planlegge og kontrollere innkjøp, og å redusere matsvinn.
2. Smarte menyvalg
Sesongbaserte, sunne og plantefokuserte retter har et mindre klimaavtrykk og gir samtidig kroppen stabil energi gjennom arbeidsdagen. Ved å planlegge menyene med miljøhensyn, skaper vi en kultur hvor bærekraft er en naturlig del av hverdagen, og ikke bare er et mål på papiret.
3. Mindre emballasje og smartere logistikk
Emballasjen er en stor del av matens miljøfotavtrykk. En felles lunsjordning resulterer i langt mindre engangsembalasje enn eksempelvis individuelle kjøp på butikken, hvor all mat er pakken inn hver for seg. I tillegg vil én enkelt leveranse med mat til bedriften en langt mindre transportbelastning enn om ansatte skulle hentet mat på butikken hver for seg. Særlig i de større byene, som Oslo, hvor trafikk og utslipp påvirker ekstra mye, har dette en tydelig effekt.
4. Lokal verdiskapning og partnerskap
Ved en bærekraftig lunsjordning støtter en lokale leverandører og råvareprodusenter. Dette er med på å redusere transport og utslipp, styrker lokalmiljøene og bidrar til mer sirkulær økonomi i regionene. I løpet av de siste årene har fokuset på bærekraft og miljø blitt langt større, og for arbeidsgivere er dette et stort konkurransefortrinn som ikke bare vil være med på å bedre rekruttering men også medarbeiderbevaring.
Helse og bærekraft går hånd i hånd
Bærekraftige lunsjordninger gir tydelige helsefordeler. Sunn mat er nemlig både miljøvennlig og bra for kroppen. Sunn, bærekraftig mat bidrar blant annet til:
- Stabil energi gjennom dagen
- Bedre konsentrasjon
- Økt trivsel
- Lavere risiko for livsstilssykdommer
Når det sunne og grønne valget også er det smakfulle valget, blir det lettere å ta gode matvalg i hverdagen. Les gjerne mer om viktigheten av sunn mat på arbeidsplassen, her!

En bærekraftig lunsjordning påvirker arbeidsmiljøet positivt
Ved å samle ansatte til en felles lunsj hvor alle er inkludert, styrkes arbeidsmiljøet og trivselen øker. Bedrifter med en lunsjordning som kantine opplever ofte:
- Sterkere felleskap
- Naturlig møtepunkt for kollegaer
- Bedre pauser, som faktisk føles som pauser
- Lavere stress og bedre effektivitet
- Høyere tilfredshet og stolthet
Er du interessert i å lære mer om hvordan en kantineordning kan styrke trivselen hos din bedrift? Les her!