Her er 4 ting å tenke på når du som bedrift skal etablere en kantine for dine ansatte.
1. Sørg for en god planløsning.
Kantinen din må være godt utformet med en god planløsning som gjør det enkelt for kantinemedarbeiderne å bevege seg rundt, samt gjør det oversiktlig i forhold til oppbevaring av kjeler, bestikk, kopper og kar. Husk også lovpålagte krav.
- Alle overflater, dører og karmer skal være lette å rengjøre. Derfor må også overflatene tåle regelmessig fuktighet.
- Innredning skal være utformet slik at det ikke kan samle seg skitt i lommer eller sprekker
- De som er ansatt på kjøkkenet skal også ha tilgang på eget toalett som ikke vanligvis benyttes av gjestene i kantinen.
2. Ha gode rutiner og god internkontroll
Rutiner og internkontroll er utrolig viktige temaer i forbindelse med all slags matproduksjon.
- Arbeidstilsynet har en rekke krav til helse, miljø og sikkerhet (HMS).
- I tillegg har Mattilsynet utarbeidet retningslinjer for hva som gjelder for kantiner og alle typer serveringssteder. Din kantine bør derfor ha gode rutiner og kontroll på f.eks.:
- Hygiene og hyppig rengjøring av overflater
- Kjøling og temperaturoversikt
- Godt lederskap med jevnlig opplæring og oppfølging av kantinemedarbeiderne.
3. Variert og sunn mat
- En fjerdedel mener kantinen er viktig ved valg av jobb. Det viser i hvertfall en undersøkelse gjort i 2015. Der påpekes det også at folk setter mest pris på hjemmelaget mat og salatbar. Sørg derfor for å ha et godt tilbud som ivaretar slike ønsker. Et variert og sunt tilbud med både varmretter og salatbar er som oftest en suksess.
- Ved å ha variabel og sunn mat sørger du også for at dine ansatte lettere kan ta sunne valg i hverdagen. Dette vil påvirke både humør og arbeidslyst.
- Sunn og variert mat vil naturlig nok også sørge for mindre sykefravær.
- Ved å tilby dine ansatte smakfull, sunn og variert mat i din kantine, sørger du for at lunsjen er dagens høydepunkt som dine ansatte gleder seg til. Når flere møtes i kantinen fører det også til mange gode samtaler og bedre samhold.
4. Samarbeid med en erfaren kantineleverandør
- Ved å samarbeide med en leverandør av Kantinedrift, kan du fokusere på det du og din bedrift skal gjøre, og la noen profesjonelle ta seg av matlaging, varebestillinger, renhold og bemanning.
- Løvetann Kantine har driftet kantiner i snart 30 år, siden 1995. Vi har erfaringen og kunnskapen som kreves for å gjøre kostnadseffektive valg for deg og din kantine uten at det går utover kvalitet. Våre medarbeidere er oppriktig glad i å lage mat og legger sjela si i maten de tilbereder. Det vil også gjestene i din kantine merke, og det er noe vi er oppriktig stolte av å kunne levere på.
Trenger du hjelp med oppstart eller drift i kantine, så tar vi i Løvetann Kantine gjerne en prat med deg. Ring oss på 22 22 33 33 eller klikk her for å sende oss en melding.