Er sunn mat viktigere enn trening?

Mat er drivstoff

Vi mennesker har alle en ting til felles. Mat er vårt drivstoff, det som gir oss energi gjennom dagen. Mange vil også si at man blir lykkeligere av å spise mat som er tilberedt med kjærlighet. Og vi blir lett skuffet dersom noe ikke smaker godt eller gjør oss mette. Uten matglede ville nok livet vært mye fattigere.

Heldigvis er det mye som er godt i verden – både av sunn og usunn mat, men derfor kan det også være vanskelig å velge riktig noen kosthold. Det er så mange fristelser i vår moderne verden, og vi blir bombardert med reklame om forskjellige produkter hele tiden. Mens vi står i kø på butikken ligger sjokolade og potetgull strategisk til ved kassene. Det er klart man skal tillate seg å kose seg i blant. Hva hadde vel ikke fredagslunsjen vært uten vafler?

De aller fleste ønsker å føles seg friske, opplagte og mentalt tilstede gjennom arbeidsdagen. Mange vet at mat kan påvirke sinnstilstand og humør, men hva er egentlig riktig type mat og hva er passelige mengder? Og hvor viktig er mat egentlig sammenlignet med trening med tanke på velvære?

Et sunt kosthold bidrar til mer energi utover dagen, gir økt konsentrasjon og bedre søvn. Å spise sunt har umiddelbare positive ringvirkninger på alt fra energinivå, humør og konsentrasjon, og påvirker både den fysiske og mentale helsen. Men så er var det dette med å finne balansen mellom hva du spiser og hvor mye i kombinasjonen med fysisk aktivitet.

Er sukker syndebukken?

Hvitt sukker har lenge vært omdiskutert og beskrevet som den store syndebukken i et usunt kosthold. Du finner det i alt fra sjokolade, godteri, brus, juice, kaker, dressinger og pålegg. Såkalte raske karbohydrater. Når du inntar sukker så stiger blodsukkeret i rekordfart, og det settes i gang en prosess i hjernen som utløser serotonin og dopamin som gjør at vi føler oss mer energiske, mer fokuserte og gladere. Samtidig som blodsukkeret øker, øker også produksjonen av insulinnivået. Dette er kroppens blodsukkersenkende hormon. Men over tid kan økningen av insulin føre til lagring av kaloriene i fettcellene istedenfor for å bruke dem som energi. Insulin øker derfor sannsynligheten for vektøkning, og derfor er det viktig å være påpasselig med slags type sukker man får i seg.

Er sukker en syndebukk?

Ulike typer karbohydrater

Det er ikke så enkelt som at sukker er sukker. Det finnes mange forskjellige typer sukker, stivelse og fiber. De går under fellesbetegnelsen karbohydrater. Det som gir raskest effekt kaller vi ofte for raske karbohydrater – for eksempel hvitt sukker. Det gir forsåvidt også økt konsentrasjon, energi og glede, men problemet med raske karbohydrater er at virkningen avtar etter kort tid. Etter i underkant av to timer kan man føle seg enda mer slapp og trøtt enn man var før man inntok måltidet. I tillegg får mange lyst på mer søtt – ofte kalt «søtsug». Slik kommer man fort inn i en ond spiral, og mange opplever å bli det som vi kaller for sukkeravhengige.

Sunnere alternativer

Moderate mengder og variert inntak er nøkkelord her. Regelmessig inntak av mat er også viktig. I tillegg til frokost, lunsj, middag og kvelds bør du spise ett eller to mellommåltider (som kan være for eksempel en yoghurt eller litt frukt og grønt). Listen over naturlige og sunne kilder til karbohydrater er lang. Melk, Honning, fullkorn, havregryn, poteter, bønner, linser, frukt og bær er eksempler på ting du kan spise som inneholder trege karbohydrater, et sunnere alternativ til de raske karbohydratene. Trege karbohydrater holder blodsukkernivået jevnt over tid, og gir deg energi til å holde på lenger før man blir trøtt og sliten. Det er også viktig å spise regelmessig for å øke utholdenheten ytterligere.

Kostholdet er viktigst

Myndighetene anbefaler minimum 150 minutter med fysisk moderat aktivet (nok til å bli andpusten) i uken. Det tilsvarer ca 21 minutter hver dag. Alternativt 75 minutter per uke med litt hardere trening. Du vil få en økt kaloriforbrenning av trening, men dersom du trener veldig mye øker fobrenningen ikke nødvendigvis så mye mer i forhold til de som trener bare litt.

Moderat trening kan være nok til å markant bedre appetittreguleringen, humøret og søvnen, og gjøre det lettere å motivere seg selv til å velge sunt i matveien for å øke effekten av treningen. Men hvis du ikke spiser riktig får du heller ikke de resultatene du ønsker og energitilskuddet hverdagen. Sunn mat og trening henger sammen, og maten vi spiser har stor betydning for helsen vår. Et sunt kosthold gir mer energi, og gjør det lettere å holde vekta. Du blir mer våken, jobber bedre, tenker klarere, føler deg gladere og får større treningslyst. Og kanskje viktigst av alt; imunforsvaret blir sterkere, og du blir sjeldnere syk.

Konklusjonen er altså at både trening og sunne matvaner gjør underverker for helsa di, og kosthold er minst like viktig som timene på helsestudioet. Et sunt kosthold gjør at du orker å sette deg mål for trening og fysisk som du faktisk klarer å gjennomføre, og gir deg samtidig bedre resultat av treningen. Så her er synergieffektene store.

9 tips for variert og sunnere kosthold

  • Velg vann som tørstedrikk
  • Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag
  • Velg mat og drikke uten mye sukker til hverdags
  • Velg matvarer med lite salt, og begrens bruken av salt i matlagning og på maten
  • Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin i stedet for smør
  • Spis fisk til middag to til tre ganger i uken
  • Grovt korn er bra. Vær bevisst når du velger brødmat.
  • Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt
  • La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet
  • Velg sunne fettkilder. Eksempler: avokado, ost, egg, fisk, nøtter.

En sunnere kantine

Hvis du er opptatt av dine ansattes trivsel, helse og utholdenhet kan det være smart å skifte til en kantineleverandør som fokuserer på sunne matvaner. Løvetann har levert kantineløsninger for bedrifter med mellom 50 eller 3000 ansatte i over 25 år, og er kjent for vårt sunne og varierte kosthold såvel som smilende og serviceinnstilte medarbeidere. I Løvetann tilpasser vi kantinen til din bedrift og dine behov, og leverer en kasseløs løsning som forenkler logistikken. Er dere dere flere bedrifter på samme bygg kan dere kanskje gå sammen og dele én kantine? Mulighetene er mange, og vi gleder oss til å ta en kantineprat med deg.

Relaterte artikler:

La oss ta en prat

Ta kontakt for en uforpliktende prat. Løvetann har driftet kantiner for bedrifter med mellom 50 til 3000 ansatte i Oslo og omegn siden 1995. Fyll ut skjemaet under eller send en e-post direkte til [email protected]

Kontakt oss
Merete Anfinnsen

Merete Anfinnsen

Daglig leder av Løvetann Kantine AS

Etter flere års erfaring fra ingeniørhøyskole, hotellhøyskole og kantinedrift, stiftet Merete Anfinnsen sitt eget selskap.

Løvetann så dagens lys i 1995, da Merete tok med seg alle sine erfaringer om hvordan ting burde gjøres og hva man skulle unngå å gjøre.

Nå er det snart 30 år siden Løvetann ble en realitet, og bedriften har i dag 20 fornøyde ansatte og i snitt under to prosent sykefravær.

Løvetann drifter cirka 12 kantiner i Oslo & omegn.