En sunn og næringsrik lunsj trenger ikke være kjedelig – snarere tvert imot

Vi har alle hørt at et sunt kosthold er viktig, men når det kommer til hvilke næringsstoffer som faktisk ligger på tallerkenen blir mange usikre. På toppen av dette kommer mengden av de forskjellige næringsstoffene vi får i oss, og da detter enda flere av lasset. Kaloritelling er for de spesielt interesserte og for stort fokus på det kan overskygge matgleden ved et godt måltid. Vi spiser mat som inneholder næringsstoffer, ikke omvendt. Her er noen enkle tommelfingerregler som bidrar til et sunt og godt kosthold.

Variasjon er godt for kropp og sjel

Foto: online.ahu.edu

Et sunt kosthold trenger ikke å være komplisert, og å spise alt med måte er det beste kostrådet for de aller fleste. Måltider skal mette, tilføre deg energi og ikke minst spre matglede. Variasjon er hovedingrediensen her, og i løvetanns kantiner er vi opptatt av å tilby et bredt utvalg kald-, og varmretter fra hele forskjellige deler av verden basert på sunne og varierte ingredienser. Inntak av flere matvaregrupper vedlikeholder ikke bare kroppens funksjoner, men stimulerer både mage og gane.

Få i deg nok væske!

Kroppen består av 50 til 75 prosent vann, og det er veldig viktig å få nok væske i løpet av døgnet. Drikker som kaffe, te, melk og juice gir også væske, men inneholder også koffein og sukker. For mye av det er heller ikke så bra så rent vann er den viktigste og beste drikken. Blir det kjedelig å drikke vanlig vann i lengden kan du prøve å tilsette litt sitron, lime, appelsin, agurk, basilikum eller jordbær i vannet for en mer eksotisk og variert smak.

Spis fargerik mat flere ganger om dagen

Kantinemedarbeider viser frem mat
Kantinemedarbeider viser frem mat

For å få i deg alle de næringsstoffene du trenger er det gunstig å spise flere måltider om dagen dag. Tre-fire hovedmåltider og ett til to mellommåltider er anbefalt av FHI. På denne måten holder du blodsukkeret jevnt og blir mindre fristet til å overspise ved hvert måltid. Et jevnt inntak gir overskudd og redusert sultfølelse. Det er stor enighet blant fagfolk om at frukt og grønt er godt for oss. Et høyt inntak av frukt, bær og grønnsaker kan redusere risiko for hjerte- og karsykdommer, diabetes, overvekt og flere krefttyper med så mye som 25%. Prøv derfor å spise grønnsaker til hvert måltid, og ta gjerne med deg litt frisk frukt fra kantina.

Alt med måte

Mange liker mat med mye fett, sukker og salt siden det ofte gir maten både god smak og fin konsistens. Vi har imidlertid lett for å få i oss mer salt enn kroppen trenger. Halvfabrikat og ferdigmat er de største kildene til salt for folk flest. Prøv derfor å unngå dette så langt det lar seg gjøre, og smaksett heller maten med frisk eller tørkede urter.

Det er viktig å huske på at å spise sunt ikke handler om alt eller ingenting, men snarere om litt av alt. Selv om noen typer mat er sunnere for oss enn andre skal man ikke få skyldfølelse av å kose seg. Et alt for rigid spiseregime er ikke bærekraftig i lengden. Derfor serverer vi i Løvetanns kantiner sunne og varierte retter hver dag hele uka, men når fredagen kommer da er det vafler. Alt selvfølgelig laget fra bunnen.

Hvis du er opptatt av dine ansattes trivsel, helse og utholdenhet kan det være smart å skifte til en kantineleverandør som fokuserer på sunne matvaner. Løvetann kantiner har levert kantineløsninger for bedrifter med mellom 50 eller 3000 ansatte i over 25 år, og er kjent for vårt sunne og varierte kosthold. I Løvetann tilpasser vi kantinen til din bedrift og dine behov, og leverer en kasseløs løsning som forenkler logistikken betraktelig. Er dere dere flere bedrifter på samme bygg kan dere kanskje gå sammen og dele én kantine? Mulighetene er mange, og vi gleder oss til å ta en kantineprat med deg.

Relaterte artikler:

La oss ta en prat

Ta kontakt for en uforpliktende prat. Løvetann har driftet kantiner for bedrifter med mellom 50 til 3000 ansatte i Oslo og omegn siden 1995. Fyll ut skjemaet under eller send en e-post direkte til [email protected]

Kontakt oss
Merete Anfinnsen

Merete Anfinnsen

Daglig leder av Løvetann Kantine AS

Etter flere års erfaring fra ingeniørhøyskole, hotellhøyskole og kantinedrift, stiftet Merete Anfinnsen sitt eget selskap.

Løvetann så dagens lys i 1995, da Merete tok med seg alle sine erfaringer om hvordan ting burde gjøres og hva man skulle unngå å gjøre.

Nå er det snart 30 år siden Løvetann ble en realitet, og bedriften har i dag 20 fornøyde ansatte og i snitt under to prosent sykefravær.

Løvetann drifter cirka 12 kantiner i Oslo & omegn.